Jak ve vaší firmě vytváříte a posíláte cenové nabídky? Připravujete je ve Wordu nebo v Excelu, případně k tomu používáte software? Chcete ušetřit čas? Pak zkuste vytvořit jednoduchou a pěknou cenovou nabídku online zdarma ve FLOWii.

Pokud ve firmě ještě nemáte zavedený jednotný systém pro vystavování cenových nabídek, vytváříte tím zbytečný chaos a značně tím komplikujete i práci svým obchodníkům. Nepřehledná, neprofesionální a rychle „splácaná“ cenová nabídka nepůsobí reprezentativně ani v očích vašich zákazníků nebo partnerů.

Věděli jste, že ve FLOWii můžete vytvořit pěknou a profesionální online cenovou nabídku? Už nemusíte lovit po internetu a hledat různé vzory cenových nabídek. Pokud stále připravujete cenové nabídky ve Wordu nebo vytváříte cenové nabídky v Excelu, může vám to zabrat spoustu času, případně se můžete dopustit zbytečných chyb.

Naproti tomu s FLOWii můžete mnoho procesů automatizovat. Stačí se přihlásit do systému, vybrat si fakturaci a v rámci ní vytvářet nejen faktury online, objednávky nebo dodací listy, ale také ceníky a cenové nabídky. A to zcela zdarma pro jednoho uživatele.

Vzor cenové nabídky v PDF ve FLOWii

Online cenovou nabídku ve FLOWii si můžete uložit do systému a přímo z něj poslat ve formátu PDF e-mailem. Případně si ji stáhnete a uložíte přímo v počítači, abyste ji mohli prezentovat zákazníkovi osobně.

Vytvořte cenovou nabídku, která prodává

Nevytvářejte cenovou nabídku na autopilota. Vždy ji vytvořte na míru zákazníkovi a přizpůsobte jeho otázkám a požadavkům.

Než cenovou nabídku odešlete, zamyslete se, zda jste do ní zahrnuli skutečně vše, co zákazník požadoval. Stává se, že zákazník požádá o cenovou nabídku a obchodník nebo firma pouze upraví jméno, konkrétní položky a ceny z jiné nabídky a poté ji odešle e-mailem. Avšak právě dobrá a promyšlená cenová nabídka, která je přizpůsobena požadavkům zákazníka, může zásadně rozhodnout o vašem budoucím obchodu.

Co by měla cenová nabídka obsahovat?

Každá profesionální cenová nabídka by měla vypadat nejen přehledně, ale také profesionálně a upraveně. Ještě lepší je, když ji můžete vytvořit na několik kliknutí online přímo v systému.

Ve FLOWii vložte a uveďte do cenové nabídky:

  • logo vaší firmy
  • údaje vaší firmy – předvyplní se automaticky ze systému
  • údaje o objednateli – předvyplní se automaticky, pokud jste je předtím zadali do systému nebo do CRM
  • ze systému navolíte konkrétní produkty nebo služby, které zákazníkovi nabízíte
  • termín, do kdy cenová nabídka platí
  • stručný popis zakázky a případně trvání prací na projektu/dodané službě

Výhodou je, že u každé položky se vám ve FLOWii automaticky zobrazí cena i výsledná částka. Pokud je to nutné, cenu samozřejmě můžete upravovat. Také do ní můžete přidat možnost slevy.

Náš tip: Slevu nedávejte bez důvodu. Ideální je, pokud ji podmíníte datem dodání služby nebo bude záviset na výsledné částce zakázky. Pokud se již rozhodnete pro slevu, domluvte se se zákazníkem na protislužbě. Například doporučení jiného zákazníka, dodání pozitivní recenze apod.

Vytváříte cenovou nabídku pro nového nebo věrného zákazníka?

Myslete také na to, zda připravujete cenovou nabídku pro nového zákazníka nebo pro pravidelného zákazníka, se kterým již obchodujete. Pokud ji připravujete pro potenciálního zákazníka a ten ještě nezná vaši přidanou hodnotu, představte ji hned na začátku i s argumenty, které ho přesvědčí.

Náš tip: Vyhněte se podrobnému rozepisování položek, pokud nejsou nezbytné. Pokud jde o komplexnější projekt, naceňte práci jako jednu položku. Pokud něco nedokážete přesně vyčíslit, uveďte zákazníkovi, že se jedná o odhadovanou cenu. Seznámení se s cenovou nabídkou by mělo zákazníkovi zabrat několik minut.

FLOWii fakturaci využívá více než 3500 firem

FLOWii nabízí tvorbu cenových nabídek a dalších fakturačních dokladů v rámci řešení Fakturace. Fakturační doklady v systému eviduje více než 3 500 firem. Jsou mezi nimi firmy působící v různých segmentech – například knižní vydavatelství Absynt, energetická společnost Citrón, statická firma BVK-PRO či společnost Talpahouse, která se zaměřuje na stavbu ekologických domů.

„Ve FLOWii vytváříme online faktury předem, na základě čehož pak dokážeme odhadnout náš cashflow. Fakturační systém jsme také propojili s naším firemním účtem v bance, což nám usnadňuje a zpřehledňuje sledování jednotlivých pohledávek. Jako manažer mohu také kontrolovat výkonnost našich obchodníků,“ vysvětluje Tomáš Hanus, jednatel společnosti Citrón, která se věnuje optimalizaci nákladů na elektřinu.

Společnost Talpahouse využívá různá řešení od společnosti FLOWii. Kromě online fakturace využívají také systém CRM. „V podnikání je mnoho každodenních rozhodnutí. Firemní data uložená ve FLOWii nám rozhodování usnadňují,“ konstatuje Martin Pribila, jednatel společnosti, který každé ráno začíná s přehledem financí.

Každodenných rozhodnutí v biznise je veľa. Firemné dáta uložené vo FLOWii nám rozhodovanie uľahčujú,“ konštatuje Martin Pribyla, konateľ spoločnosti, ktorý každý ráno začína s prehľadom financií.

„Rozpočty plánujeme na několik měsíců dopředu. Každé ráno začínám tím, co a v jaké výši je třeba zaplatit dodavatelům, jaké budou příjmy a jak jsme na tom finančně. FLOWii mi dává celkový přehled o financích, vidím naše cashflow a sleduji, jaké jsou trendy,“ dodává.

Cenová nabídka ve Wordu nebo Excelu?

Mnoho firem stále vytváří cenové nabídky ve Wordu nebo Excelu. Na tom není nic špatného, ale buďme upřímní, čas jsou peníze. Pokud tedy chcete zefektivnit procesy, ušetřit svým obchodníkům čas, pracovat s přesnými informacemi (např. ve FLOWii můžete kdykoli vidět aktuální stav produktů ve vašem skladu) a předcházet chybovosti, doporučujeme vám pracovat se softwarem.

Profesionální a pěknou cenovou nabídku můžete vytvořit přímo ve fakturačním programu FLOWii, který je zdarma. Stačí si vytvořit online registraci za pár sekund. Cenovou nabídku si pak přiřadíte k obchodnímu případu. Rovněž se budete umět lépe orientovat ve všech cenových nabídkách, které jste mu již poslali.

Jak vytvořit cenovou nabídku online ve FLOWii? Zkuste tento postup

  1. Začněte ve FLOWii se záložkou Produkty

Otevřete si FLOWii a najděte Obchodní případy. V záložce Produkty přidejte veškeré zboží nebo služby, o které má zákazník zájem. Podle nich se automaticky v systému vypočítá celková cena.

Pokud definujete nákupní cenu a prodejní cenu produktu nebo služby, FLOWii vám také automaticky vypočítá celkovou marži.

Náš tip: Pokud chcete vystavit cenovou nabídku mnohem rychleji, vyzkoušejte náš tip. Přidávání položek do Produktů v Obchodních případech si můžete zjednodušit také vytvořením zboží a služeb v Ceníku (Fakturace – Zboží a služby). Jednotlivé položky se vám automaticky stáhnou z Ceníku do Produktů v Obchodním případu, díky čemuž můžete cenovou nabídku vystavit jednodušeji a rychleji. Produkty můžete přidávat nebo upravit také přímo ve vaší cenové nabídce.

  1. Vytvořte cenovou nabídku

Ihned po přidání Produktů do Obchodního případu můžete vytvořit cenovou nabídku pro zákazníka. Do cenové nabídky se automaticky přenesou položky z Produktů, předvyplní se fakturační údaje dodavatele i odběratele.

  1. Odešlete cenovou nabídku e-mailem zákazníkovi

Cenová nabídka se vám zobrazí na kartě Nabídky. Všimněte si, že ve FLOWii má cenová nabídka stav – Čeká na schválení/ Schválená nebo Zamítnutá. Tento stav můžete samozřejmě v průběhu obchodního procesu upravovat. Pokud vám ji zákazník ještě neschválil, ponechte stav Čeká na schválení. Pokud zákazník cenovou nabídku odsouhlasil, upravte stav na Schválená.

  1. Uložte si odeslaný e-mail s cenovou nabídkou

Klikněte na ikonu Obálky, která se nachází ve spodní části formuláře. FLOWii uloží váš odeslaný e-mail s cenovou nabídkou a přidá jej na kartu Události a úkoly v obchodním případu. Po odeslání vaší cenové nabídky se u ní zobrazí žlutá obálka. To znamená, že nabídka byla odeslána e-mailem.

Ve FLOWii můžete dokonce zkontrolovat, zda váš zákazník e-mail s cenovou nabídkou obdržel, zda jej otevřel a přečetl. Na ikoně Obálky se nachází graficky znázorněný stav e-mailu: Odeslaný/ Doručený/ Otevřený/ Nedoručený.

Doručením cenové nabídky zákazníkovi to nekončí. Dohodněte se se zákazníkem, kdy se mu můžete připomenout a jakým způsobem budete vzájemně v kontaktu až do uzavření obchodního případu.

Doručením cenové nabídky to nekončí, buďte se zákazníkem v kontaktu

Doručením cenové nabídky zákazníkovi to nekončí. Dohodněte se se zákazníkem, kdy se mu můžete připomenout a jakým způsobem budete v kontaktu až do uzavření obchodního případu.

Ideální je, pokud každý požadavek na cenovou nabídku zaznamenáte včetně kontaktů do CRM systému. Ne každá poptávka znamená, že ji automaticky proměníte na obchod. Někdy zákazník provádí průzkum nebo potřebuje další cenovou nabídku do počtu. Ovšem už jen tím, že si od vás nabídku vyžádá, můžete získat další kontaktní údaje, které budete moci v budoucnu využít pro obchodní účely.