Proč by si podnikatelé měli vybrat systém FLOWii pro svoji firmu? Produktový marketingový manažer Patrik Škulavík, který se dlouhá léta podílí na jeho vývoji, v tom má jasno. Jednoznačnou odpovědí jsou příklady mnoha firem na Slovensku i v České republice, které FLOWii každodenně používají.

„Rád vycházím z dat a analýz a tímto způsobem se dívám i na byznys. Jsou firmy, které i dnes podnikají samospádem. S informacemi pracují, jak jim přijde telefonát nebo e-mail a podle toho vyřizují i ​​zákazníky. Jiní podnikatelé zase chtějí mít ve své firmě pořádek a přehled o byznysu. Data vyhodnocují a na základě nich se rozhodují. Zároveň rádi využívají různé online softwary jako je i FLOWii," říká Patrik Škulavík.

Potřeba změny ve firmě je o jejím majiteli

Potřebu změny nebo nastavení procesů ve firmě si nejprve musí uvědomit její majitel. Následně by měl o tom mluvit s lidmi na nižších pozicích. Je důležité, aby si manažeři sedli s lidmi a otevřeně si povídali o tom, co by jim pomohlo v plnění pracovních úkolů, zlepšení výkonu a jak by mohli dělat efektivněji. To, co ve firmě často nefunguje, vědí nejlépe lidé, kteří v ní pracují.

Jak dnes firmy využívají FLOWii?

Firmy využívají FLOWii různě. Některé si vybírají pouze jedno řešení jako je například docházkový systém nebo projektový management. Jiné firmy využívají CRM systém, mini ERP nebo fakturaci online či skladové hospodářství.

Každá firma by určitě měla začít CRM systémem. Nejdůležitější je přece databáze kontaktů. Systém FLOWii umožňuje mít všechny kontakty partnerů a zákazníků firmy na jednom místě. Navíc je mohou průběžně aktualizovat. V rámci databáze kontaktů lze řešit i projekty, pracovní úkoly, finance, docházka zaměstnanců či různé připomínky a e-mailing. Manažer si umí na pár kliků zkontrolovat stav i hodnotu projektu. V systému vidí cashflow a kolik peněz má do firmy přitéct. Výhodou FLOWii také je, že je propojen s největší e-shopovou platformou na Slovensku a v České republice – se Shoptetem.

FLOWii pomáhá firmám dělat byznys lépe

Nejideálnější je zavést FLOWii již při zahájení podnikání. Podobně udělala i firma BVK-PRO, která na začátku potřebovala vhodný fakturační systém. Tři vlastníci firmy si vybrali online fakturaci a následně další řešení. Firma je dnes natolik úspěšná, že její tým lidí se rozrostl a spolupracuje na projektech ve třech státech. Je to pěkný příklad firmy, které od začátku záleželo na tom, aby měla v byznysu pořádek v procesech.

BVK-PRO: Firma, která od začátku využívá FLOWii a má pořádek v procesech

Nakonec i to je důkazem toho, že FLOWii velmi dobře slouží firmám, které dělají na více projektech najednou – ať už jsou to architekti, projektanti, výrobní firmy nebo jinak zaměřené byznysy. Mnohé dělají i na 100 zakázkách a mají rozděláno mnoho pracovních úkolů. Stačí, že vám někdo zavolá do firmy a zeptá se, jak je na tom jeho objednávka. Zákazníka rychle vyhledáte v systému a poskytnete mu aktuální informace. Pomůžete tím i vašim pracovníkům na zákaznické lince. Zaměstnanci ve firmách, které takové systémy nemají, většinou odpovídají: Jdu to zjistit a zavolám vám. Potom zjišťují přes kolegy, co se s konkrétním projektem děje a to není nejlepší vizitka.

Jednou z firem, která využívá FLOWii, je také SKLO-KALI. Moderní sklářství dvou bratrů Vladimíra a Marka Kaliňákovců se věnuje designu a výrobě kvalitních skleněných bezrámových systémů na míru. Každý produkt je v podstatě unikát a výjimečný.

„V rámci FLOWii využíváme CRM systém, který nám pomáhá v tom, abychom ještě lépe mohli manažovat náš byznys. Pomáhá nám v administrativě, při online fakturaci a stejně využíváme i evidenci zakázek a obchodních případů,“ říká jeden z majitelů Michal Kaliňák. Ve firmě pracují naraz na mnohých projektech. Pokud přijde poptávka, zaevidují ji jako nový obchodní případ. Ve FLOWii si uloží kontaktní údaje zákazníka, do systému si zapíší, jaký produkt zákazník požaduje, uloží se fotografie produktu a následně mu vystaví cenovou nabídku. Jakmile ji zákazník odsouhlasí, v systému vytvoří zakázku a evidují celou její historii.

Vladimír Kaliňak ze SKLO-KALI: Co projekt ze skla, to zakázka. FLOWii nám pomáhá lépe řídit byznys

FLOWii poskytuje firmě přehled, kdy se zákazníkem komunikovala, v jakém stavu je zakázka, zda byla vystavena zálohová nebo ostrá faktura. „Co výrobek, to je samostatná zakázka, na kterou se váže konkrétní cenová nabídka nebo objednávka, online faktura a další doklady. Ve FLOWii vidím všechny vystavené doklady spojené se zakázkou a další plánované události, které v souvislosti s ní potřebujeme vyřešit,“ dodává Michal Kaliňák. Díky FLOWii zavedli do firmy také jednoduchý docházkový systém.

Začínáte podnikat? Testujte FLOWii pro váš byznys

„Pokud někdo začíná podnikat a rozhoduje se pro vhodný systém, zákazníkům vždy doporučujeme, aby si FLOWii nejprve dobře otestovali. Platí to i pro firmy, které se po letech rozhodnou pro změnu. Některé firmy začínají testovat systém již v létě, aby se stihly připravit na ostrý provoz v příštím roce. Některým firmám stačí týden, jiným měsíc a jsou takové, které systém zavádějí i půl roku,“ vysvětluje Patrik Škulavík, produktový marketingový manažer.

Podobně udělala i firma URBANIX, která se specializuje na průmyslové, sportovní, veřejné i komerční LED osvětlení a elektroinstalace. Přináší řešení, jejichž cílem je šetření provozních nákladů na osvětlení a zvyšování soběstačnosti prostřednictvím fotovoltaických systémů. Při řízení zakázek a chodu firmy si pomáhá s FLOWii.

„První měsíce jsme FLOWii pouze testovali, než jsme si ve firmě nastavili interní procesy. Jsem typ člověka, který pokud něco zavádí do společnosti, chce to mít i odzkoušené. Díky CRM systému dnes máme mnohem větší přehled o partnerech a konkrétních obchodních případech. Z obchodního případu umíme velmi jednoduše vytvořit zakázku a jednotlivé zakázky přehledně sledovat,“ říká jednatel Michal Urban.

Firma URBANIX šetrí zákazníkom financie v rámci osvetlenia a fotovoltiky. Pri práci im pomáha FLOWii

S FLOWii dnes umí posunout každý obchodní případ až do realizace zakázky a jejího následného ukončení. Systém jí výrazně pomohl - urychlily se procesy ve firmě, má lepší přehled o stavu zakázek a obchodních případech v reálném čase a kdokoli z týmu ví, v jaké fázi se projekt nachází a jak se vyvíjí. Na základě toho si upravili i sklad a nastavili skladové hospodářství přímo ve FLOWii.

Podobných příkladů firem, které dnes úspěšně podnikají s FLOWii, je mnoho. Nejen na Slovensku, ale také v České republice a mnohé z nich vám ještě představíme.

Petra Nagyová